kolmapäev, 21. juuli 2010

Sissejuhatus sarja ja üks lihtne kauplemisstrateegia

Käesolev artikkel on esimene erinevaid kauplemisstrateegiaid tutvustavast sarjast. Järgnevate kirjatükkide eesmärgiks võiks pidada soovi tutvustada erinevaid nägemusi ja nippe, mida kasutatakse ellujäämiseks karmil valuutakauplemisturul. Põhitähelepanu langeb väikekauplejate poolt kasutatavatele strateegiatele, kuid sooviks oleks põgusalt käsitleda ka turuliigutajate tegemisi. Silmas peaks siiski pidama, et kirjutatu pimesi järgimine ei taga positiivset tulemust. Autor loeb oma eesmärgi saavutatuks, kui suudab pakkuda põnevat lugemist, arusaamist valuutaturgudel toimuvast ja võib-olla ka mõne pidepunkti, aitamaks lugejal jõuda oma tulutoova kauplemisstrateegiani. Järgnev teekond läbi sarja võiks kulgeda suunal lihtsalt keerulisemale.
Igaüks, kes vähegi finantsturgudega kokku on puutunud, teab kindlasti lauset, et trend on sõber. Järgne sellele ja oled edukas. Suurepäraseks abiks trendi jälgimisel on libisev keskmine ( Moving Average ) ja kõikvõimalikud sellest tuletatud indikaatorid. Ka alljärgnev strateegia kasutab trendi oma huvides, otsides sobivaid sisenemiskohti sellel. Idee autor Navin Prityani on valinud sobivaimaks intikaatoriks Blue MA nimelise, kuid strateegia lähtekohaks olevat mõtet võib kasutada ka mujal - kas paigutades stop-losse või otsides sobivat sisenemiskohta teiste kauplemissüsteemide raames. Kuid tulgem tagasi tänaseks peaosaliseks oleva Urban Towers nimelise strateegia juurde. Määranud kindlaks trendi suuna on aeg asuda otsima võimalikke sisenemiskohti, kus sisestada oma ostu- või müügiorder. Sobiv võimalus selleks tekib ajal kui trend ei ole tugev ja varem libisevatest keskmistest eemaldunud hind taas põrkub nendega ( graafik 1 ).

Silmas tuleks pidada, et strateegia järgib trendi, mitte ei otsi pöördepunkte selles. Seega kasutatakse positiivset trendi ostuorderite sisestamiseks ja negatiivset vaid juhul, kui on võimalik valuutapaari lühikeseks müüa. Täpsem sisenemiskoht määratakse graafikul kindlaks viimaste "küünalde" järgi. Jälgitakse neist kolme viimast ja sobivad nad kauplemiseks juhul, kui teevad positiivse trendi puhul madalamaid põhju ( graafik 2 ) ja negatiivse hinnaliikumise ajal kõrgemaid tippe ( graafik 3 ).



Kui kolm eelmist "küünalt" vastavad neile tingimustele, asutakse jälgima viimast, moodustuvat "küünalt". Nüüd oleme jõudnud otsustava hetkeni. Kolm eelnevat "küünalt" on olnud nõrkushetkeks trendis ja liikunud vastassuunas sellega. Näiteks võtame vaatluse alla olukorra, kus nad on olnud järjest languses ja teinud madalamaid põhju. Kui nüüd meie poolt vaadeldav viimane ehk neljas hinnaliikumist kajastav "küünal" jätkab langemist ja vajub läbi kolmanda poolt tehtud põhjade, oleme olukorras, kus tehingut ei toimu ( graafik 4 ).

Aga juhul kui põhi peab ja viimane, neljas "küünal" , suudab murda eelviimase, kolmanda "küünla" tehtud tipu, oleme jõudnud ära oodata sobiva hetke. Aeg on sisestada ostuorder (graafik 5).


Kas lihtsuses peitub geniaalsus või on need vaid tühised detailid otsustab muidugi igaüks ise. Kuid mulle meeldib see strateegia. Minu arvates on kasulik just see viis, kuidas turg toob ise välja võimalikud sisenemiskohad. See vabastab kaupleja otsustamisest. Ja see on kasulik, sest tihtipeale otsustatakse tehingu kasuks hetkeemotsiooni põhjal. Ja teiseks suureks plussiks võiks pidada võimalust kasutada väikesi stoppe, sest need paigutatakse meie näites toodud juhul just põhjade alla ( graafik 5 ). Nii on võimalik vältida suuremiad kaotusi ka juhul, kui turg pöördub kaupleja vastu.
Loomulikult on siinne kirjeldus vaid visand, kuhu igaüks peab lisama endale sobivaid üksikasju, et olla edukas. Kauplemisel ettetulevad olukorrad on palju keerulisemad kui siin antud lühikirjeldus suudab ilma pisiasjade rägastikku langemata lahendada.Kuid loodan, et suutsin välja tuua olulise ja siit on kasulikku kõrvale panna.

Edukat kauplemist soovides.

KJ

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar